fredag, 12 november, 19:48

Förlamad?

Aftonbladet har rubriken “du riskerar att förlamas i sömnen” på sin webb och då hajar man ju till, det låter ju farligt. Men när man läser artikeln så inser man snart att det handlar om så kallad sömnparalys och det är inte ett dugg farligt. Sömnparalys innebär att man vaknar upp medan kroppen fortfarande sover och är man i en period av REM-sömn då man drömmer så stängs hela muskelmotoriken av. Detta sker för att man inte ska vifta vilt omkring sig eller till och med springa omkring i sömnen när man drömmer att man gör det. Men som sagt i bland vaknar man upp före kroppen och då känns det som om man vore förlamad. I detta tillstånd,  som kallas det hypnogoga tillståndet,  kan man uppleva olika syner och ljudintryck som buller och röster. Så det kan vara rätt så otäckt särskilt som man inte kan röra sig. Jag är själv med om detta flera gånger i månaden och är ganska van. Man kan även få så kallade ut ur kroppen-upplevelser när man befinner sig i sömnparalysen och dessa har jag också rätt så ofta. I tjugoårsåldern hade jag ut ur kroppen-upplevelser flera gånger i veckan, ofta i samband med sömnparalys men nuförtiden sker det ett par gånger om året. Jag ska berätta lite mer om dessa i kommande inlägg framöver. Men som sagt, det är ingenting farligt med denna typ av förlamning även om det låter så hos Aftonbladet.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>